Záchyt cigariet a motorovej nafty

22.07.2009 Prešov

Dňa 17.07.2009 vykonávali colníci Colného úradu Prešov vo svojom pracovnom obvode akciu zameranú na kontrolu tovaru podliehajúceho spotrebným daniam a na vyhľadávanie tovaru, ktorý unikol colnému dohľadu.
Počas tejto akcie boli odhalené 2 prípady porušenia daňových predpisov.

V prvom prípade bolo v obci Vranov nad Topľou zastavené osobné motorové vozidlo továrenskej značky NISSAN EUROPE, ktoré riadil vodič s trvalým bydliskom v Košiciach. Po vykonaní dôkladnej kontroly interiéru vozidla, vnútornej časti motorového vozidla a batožinového priestoru vozidla bolo v motorovej časti vozidla nájdených 551 kusov spotrebiteľských balení cigariet značky CLASSIC RED v dĺžke do 90 mm vrátane, čo predstavuje spolu 11 020 kusov cigariet. Všetky spotrebiteľské balenia cigariet boli označené ukrajinskou kontrolnou známkou. Únik na spotrebnej dani bol v tomto prípade vyčíslený vo výške 896 EUR.

Druhý prípad porušenia daňových predpisov bol zistený v katastri obce Kežmarok, kde fyzická osoba oprávnená na podnikanie prepravila z Poľska na územie Slovenskej republiky v plastových nádobách motorovú naftu v množstve 330,24 litrov bez toho, aby túto skutočnosť vopred písomne oznámila colnému úradu a zložila zábezpeku na daň. Týmto konaním vzniklo podozrenie z porušenia § 31 zákona č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov. Únik na spotrebnej dani bol vyčíslený vo výške 159 EUR a subjektu zároveň hrozí pokuta vo výške 20 % dane pripadajúcej na množstvo prepravovanej motorovej nafty.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región